Wat is kunstzinnige therapie?

Wat is kunstzinnige therapie?
Kunstzinnige therapie is een actieve vorm van therapie waarbij verf, krijt en klei de basis vormen om aan de slag te gaan. Kunstzinnige therapie bestaat uit zowel expressieve als impressieve technieken. Kunstzinnige therapie is een ervaringsgerichte vorm van therapie waarbij het proces belangrijker is dan het eindresultaat. Je hoeft absoluut géén kunstzinnig talent te zijn, iedereen is creatief!

Hoe werkt kunstzinnige therapie?
Nadat we kennis hebben gemaakt tijdens het intakegesprek, bestaan de eerste twee sessies uit het maken van diagnostisch werk. Een schildering en een boetseerwerk of tekening. Tijdens de diagnostische sessies mag je zelf bepalen wat er gemaakt wordt. Aan de hand van de hulpvraag, de twee diagnostische werken en de observaties, worden een behandelplan en bijpassende, haalbare doelen opgesteld. Vervolgens vindt één keer per week een therapiesessie plaats waarbij de keuze voor kunstzinnige opdrachten en materialen is afgestemd op de persoon en zijn of haar hulpvraag. Ieder materiaal heeft eigen kwaliteiten, zo heeft het nat-in-nat schilderen bijvoorbeeld een werking op het gevoelsleven van mensen, terwijl tekenenopdrachten juist de concentratie versterken. Meestal duurt een traject tussen de 8 en 12 sessies in totaal. Tijdens de sessies worden tastbare kunstwerken gemaakt waar achteraf met trots op kan worden teruggekeken.

Als je meer informatie wil over kunstzinnige therapie in het algemeen, kun je een bezoek brengen aan de website van de Nederlandse Vereniging voor Kunstzinnige Therapie.

Het sprookje van Assepoester uitgebeeld in pastelkrijt door H. (9 jaar)

 

fullsizeoutput_30

De praktijkruimte